مننژیت باکتریایی

2018-08-03 188view 0comment

مننژیت باکتریایی

مننژیت از جمله بیماریهای عفونی بسیار با اهمیت و گاه نگران کننده در جوامع بشری میباشد که در موارد همه گیری میتواند جمعیت کثیری از افراد جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. در گذشته این بیماری مرگ و میر بالایی داشته که تا پنجاه درصد هم گزارش شده است اما امروزه با توجه به در دسترس بودن درمانهای آنتی بیوتیکی مناسب مننژیت به حدود ده درصد کاهش یافته است. تشخیص سریع و درمان زودهنگام میتواند نقش بسیار مهمی در کاهش مرگ و میرحاصل از این بیماری داشته باشد. بیشترین میزان بروز مننژیت باکتریال در فصلهای بهار و زمستان میباشد و مردان بیش از زنان به این بیماری مبتلا میشوند.

 

علائم بیماری و تشخیص

باکتریهای مختلفی میتوانند عامل مننژیت باشند اما شایعترین آنها پنوموکوک، هموفیلوس و مننگوکوک است. تب، سردرد، تهوع، استفراغ، گیجی، سفتی گردن و بثورات پوستی از جمله علائم اصلی این بیماری است.

با توجه به معاینات بالینی که توسط پزشک متخصص عفونی انجام میشود در صورت ظن به این بیماری آنتی بیوتیک برای بیمار به صورت وریدی شروع شده و توصیه به نمونه گیری از مایع مغزی نخاعی (که بصورت عامیانه از آن به عنوان کشیدن آب کمر یاد میشود) میگردد. در بعضی موارد همراهان بیماران  برای انجام این کار مقاومت میکنند و نگران عوارض این کار هستند. باید گفت که این اقدام در تشخیص بیماری بسیار کمک کننده است و عوارض بسیار محدودی از جمله سردرد ممکن است داشته باشد که به مرور زمان برطرف خواهد شد. بنابراین این باور که اخذ مایع کمری ممکن است موجب عقیمی شود به هیچ وجه واقعیت ندارد.

 

درمان مننژیت

رژیمهای آنتی بیوتیکی مختلفی با توجه به سن و زمینه بروز مننژیت در دسترس است که پزشک متخصص عفونی متناسب با شرایط بیمار تجویز میکند که همگی بصورت وریدی میبایست تجویز گردند. در این مورد هم ممکن است بیمار یا همراهان تقاضای درمان خوراکی یا در منزل کنند که باید گفت درمان مننژیت کاملا تزریقی است و هیچگونه درمان آنتی بیوتیکی مؤثری برای این بیماری وجود ندارد و با توجه به اهمیت و حساسیت این بیماری توصیه میشود بیمار در کل مدت بیماری در بیمارستان بستری بماند. طول دوره درمان این بیماری حداقل دو هفته میباشد که در بعضی موارد ممکن است نیاز به درمان طولانی تر نیز باشد.

پیشگیری

نیاز است همراهان بیمار که در تماس نزدیک با وی بوده اند درمان آنتی بیوتیکی پیشگیرانه کوتاه مدت دریافت کنند که این اقدام توسط متخصص عفونی بیمار برای همراهان انجام میگردد.

از جمله اقدامات پیشگیرانه مهم انجام واکسیناسیون پیش از حضور در مراکز پر تجمع مانند سربازخانه ها و یا انجام مراسم مذهبی (حج) میباشد.

منبع : دیجیتال پزشک

اشتراک گذاری :
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد، لطفا تمامی کادرها را به دقت پر کنید.

مقالات

Articles